Skärmflygklubben Göteborg

Tävling och cross country, XC

SFG har sedan flera år en aktiv sektion för tävling och XC. Klubben stöttar verksamheten med målet är att få fler piloter som utövar XC och tävling. För att kunna tävla måste piloten uppnå Pilot 2. Dessutom måste piloten gå kursen Comp1 som lär ut hur en tävling går till med tasks och navigering. Klubben uppmanar sina piloter att öka sina erfarenheter med både P1 och Comp1.

Klubben har flera framgångsrika piloter som deltar i svenska och nordiska mästerskapen och internationella tävlingar som PWC.  Det svenska distansrekord innehas av en SFG-pilot som lyckades slår rekordet två gånger, på en vecka!

Sverige Cup i Falköping och Tallhed

Idén att klubben ska ordna en Sverige Cup kom från Gillis B och Fredrik A. Tanken var att skapa en tävling som under enklare former ger piloter möjlighet att komma in i tävlingsvärlden utrustade med bästa förutsättningar att delta och vinna tävlingar.

Från start blev Sverige Cup en uppskattad tävling och många anmäler sig varje år. Från att ha varit en tävling bara på Falköping flygplats och Ålleberg har nu tävlingen utökats med en deltävling även i Tallhed. En vinsch finns på plats för att få upp piloterna i luften.

Här kan du följa skärmflygförbundets tävlingkommittén

Klicka på länken så kan du lära dig mer om tävling i skärmflyg

Tävlingsåret 2023

Fler medaljer än någonsin för SFGs tävlingspiloter

Våren 2023 började på bästa sätt med bästa tänkbara flygväder under Sverige Cupen. Året skulle sedan utveckla sig till det bästa tävlingsåret någonsin för SFGs piloter.

Sverigecupen startade med deltävling 1 i Falköping där piloterna fick vinschas upp. Deltävling 2 blev i Tallhed, också med hjälp av vinschstart. Gillis Bengtssons blev segrare av deltävlingen i Tallhed men det var Erik Blomberg som blev totalsegrare av Sverige Cup 2023.

I Fridistansligan/XContest Sweden hamnade SFG på andra plats i klubbtävlingen medan Gillis Bengtsson vann individuellt.

Som vanligt var Svenska Mästerskapen inbakat i Nordiska Mästerskapet som ägde rum i  Kruševo, Nordmakedonien och här blev det storslam för SFG piloterna:

I lagklassen tog SFG Lag 1 (Dan, Erik, Christer) guld och SFG Lag 2 (Gillis, Axel, Marcus) silvret. Något liknande har aldrig tidigare inträffat.

Marcus Waerme knep bronset i nordiska Fun klass. I den Svenska tävlingen i samma klass blev Marcus segrare med ännu ädlare valör på medaljen, nämligen guld.

I Open klass SM tog Dan Girdea silver i SM och Gillis Bengtsson bärgade bronspengen. Gillis följde dessutom upp tredjeplatsen med SM-guld i Seriel och Sportklass. Till den redan digra samlingen av metallpengar passade Gillis även på att flyga hem silvret i NM Sportklass.

Att en Sportklasspilot tar medalj i Open klass och segern i Serialklass har aldrig tidigare hänt.

De nya 2-linors EN C skärmarna imponerade verkligen under 2023 och under 2024 blir det många titlar att försvara för klubben. Det ser vi förstås fram emot!