Skärmflygklubben Göteborg

Så går det till att lära sig flyga

Det är lätt och roligt att komma igång!

Hello world

Dina första steg som pilot


Det första steget är att ta kontakt med in instruktör och gå en elevkurs för att ta behörigheten Student. Se våra tips på instruktörer i göteborgsområdet.

Dina första praktiska övningar, när du själv ska hantera skärmen, börjar oftast ute på ett fält med en erfaren instruktör. Du börjar med att bekanta dig med utrustningen och ta på dig selen samt koppla selen till skärmen. FLygträningen består av att glida ner från en backe eller låga flygningar med vinsch. Elevkursen omfattar också en hel del teori. Du måste klara ett avslutande prov för att kunna kvittera ut licensen.

DAGS ATT BÖRJA BALANSERA

Balansering är roligt och ger dig grunderna för säkra starter och landningar


Balansering eller markträning är nästa steg. Du lär dig att få upp skärmen i luften och hålla den flygande över huvudet. Det kallas att balansera skärmen. Balansering är svårt i början men övning ger färdighet! Alla skärmflygare har börjat på samma sätt med detta moment. Snart får nybörjaren in känslan och tekniken för att dra upp skärmen och hålla den kvar i luften.

Backglidning

Dina första steg i luften


Nästa praktiska moment blir att backglida på egen hand. Detta innebär att man startar från en liten kulle eller en bit ner i en högre backe. Man drar upp skärmen och springer framåt tills man helt plötsligt är i luften! Nu glider man ner för att sedan landa på marken en bit längre ner. Luftturerna blir små och upplevelserika. En backglidning är ett flyg i miniatyr. Syftet är att man ska lära sig starta och landa säkert och tryggt. Man lär sig mycket om hur skärmen uppför sig i luften och om hur man manövrerar skärmen.

Backglidning från Brudarmossen i Göteborg

Vad händer nu?


Om vädret är gynnsamt kan elevkursen vara avklarad på en helg, och efter att du har klarat av ett teoretiskt prov får du licensgrad Student och kan ansluta dig till klubben.

 

Med licens Student får du balansera och backglida på egen hand. Nu är det också dags att välja vilken licens du vill ta som nästa steg: BERG, HANG, VINSCH eller Paramotor.

Ta kontakt med en instruktör som kan hjälpa dig vidare.

 

Välkommen upp i luften och till ditt nya liv som skärmflygpilot!

Bilder

Hello world

Vi hoppas du blev sugen på att börja flyga skärm.

Skicka oss meddelande så återkommer vi och berättar mer om hur du kan börja flyga skärm.