Skärmflygklubben Göteborg

Vad är skärmflyg

Enklaste och snabbaste sättet för dig att flyga

Hello world

Olika sätt att flyga


Det finns olika sätt man kan utöva skärmflyg på. Allt beror på vilka förutsättningar du har. Du kanske har berg du kan starta ifrån eller så bor du på plattland. Oavset var du bor, finns det alltid en skärmflygskola nära dig. Du ska alltid börja din skärmflyg pilotkariär med att utbilda dig hos en utbildad och auktoriserad instruktör.

Kontakta gärna en instruktör i göteborgsområdet som kan hjälpa dig vidare.

Hang

Hangflygning gör att du lätt kan samla på dig många flygtimmar och mycket erfarenhet. Man startar från toppen på en sluttning där vinden pressas emot kanten och tvingas upp. Framför kanten bildas en luftkudde med stigande luft som man kan flyga på så länge vinden blåser. Det är flygning över en sluttning på relativt låg höjd, man kan lätt landa när man vill för att ta korta pauser och sedan lätt starta igen när man vill.

Hang på Österlen

Berg

Bergsflyg innebär start från ett berg. Bergets höjd ger dig fördelen att du startar på högre höjd och kan därför flyga längre. När man startar från ett högt berg har man ofta bättre möjlighet att fånga termik som är varm, stigande luft. Då kan man "tanka" höjd och fölänga sitt flyg genom att flyga från termik till termik, från moln till moln. Distansrekordet i Sverige är mer än
200 km!

Vinsch

Vinschning är en bra startmetod om man bor på en plats som saknar berg eller hang. Man kopplar helt enkelt in sig på en lång lina med en maskin på andra sidan som drar upp piloten. När man kommer till maxhöjd drar man i en tamp som lossar linan och då flyger man själv! Metoden är lämpligt att använda vid flygning på plattland.

Paramotor

Paramotor

Paramotor är ett sätt att starta och flyga när man har en motor på ryggen. Man kopplar sig till en sele med en bensindriven motor som driver en stor propeller. med hjelp av motorn kan man starta från plattland. Motor hjälper piloten att samla höjd. Man kan då hålla sig i luften så länge man har bensin i tanken och vädret är lämpligt. Idag börjar även eldrivna motorer komma mer och mer vilket är bra för miljön.

Bildergalleri