Skärmflygklubben Göteborg

Väder, flygställen och luftrum

Holfuy mätare

Flygställen, appar och andra tips

På nätet finns det många hemsidor som visar flygställen i Sverige, Norden och i världen. Här beskriver vi några av dessa hemsidor. SFG tar inget ansvar för informationen.


Flightlog.org är en flygloggbok på nätet och en databas över flygställen. Här hittar du göteborgsnära flygplatser som Ålleberg väst, Torkelstorp och Lilla Edet. Även flygställen som används mest listas


Västra Skärmflygklubben publicerar en lista på flygställen samt rekommenderar minsta licensnivå för att klara av flygstället.


Club Parapente Syd beskriver flygställen i Skåne och Danmark.


Highfly.se har en välgjord karta med Sveriges luftrum.


Paralogg.se sammanställer en karta och lista över startplatser med rekommenderad vindriktning.


Användbara appar

FlyXc.app är en lite annolunda karta. Man kan leta upp inställningar och klicka i “Airways” för att se utritat var piloter verkligen har flugit. Det är ett bra sätt att få uppfattning om var skärmflygare verkligen håller till och flyger.


Poängplockarcup, PPC, är ett kul sätt att tävla och bli en bättre flygare. Hypoxia har skrivit en artikel i ämnet som beskriver hur det hela fungerar. Här kan man ladda ner waypointfiler till olika PPC:s i Sverige. Filen kan laddas ner i vissa flyginstrument.


XCTrack är en app till Android som är ett fullfjädrat flyginstrument. Appen laddas ner på Google Play. Beroende på hur kunnig man är kan inlärningströskeln upplevas ganska hög. Förbered dig på att lägga några timmar på att sätta upp skärmen. Men det kan vara ett kul projekt för mörka vinterkvällar!


Iphone har appen Flyskyhy som flyginstrument. Det finns en hel del möjligheter men appen är inte alls lika kompetent som XCTrack.