Skärmflygklubben Göteborg

Så går det till när du lär dig flyga

Det är lätta och roligt att komma igång med skärmflyg

Hello world

Dina första steg som pilot


Det vanligaste är att en grundkurs inleds med att du tillsammans med instruktör får göra ett tandemflyg. Det är för att du ska få en allra första inblick i vad skärmflygning är och vilken upplevelse det ger.

Dina första praktiska övningar, när du själv ska hantera skärmen, börjar oftast ute på ett fält med en erfaren instruktör. Du börjar med att bekanta dig med utrustningen och ta på dig selen samt koppla selen till skärmen.

DAGS ATT BÖRJA BALANSERA

Balansering är roligt och ger dig grunderna för säkra starter och landningar


Balansering är nästa steg. Du lär dig att få upp skärmen i luften och hålla den flygande över huvudet. Det kallas att balansera skärmen. Balansering är svårt i början men övning ger färdighet! Alla skärmflygare har börjat på samma sätt med detta moment. Snart får nybörjaren in känslan och tekniken för att dra upp skärmen och hålla den kvar i luften.

Backglidning

Dina första steg i luften


Nästa praktiska moment blir att backglida vilket innebär att man startar på en liten kulle, eller en bit ner i en högre backe. Man drar upp skärmen och springer framåt tills man helt plötsligt är i luften, nu glider man ner utan att sätta sig i selen. Sedan landar man på marken några tiotal meter längre ner. Luftturerna blir små och upplevelserika. En backglidning är ett flyg i miniatyr. Syftet är att man ska lära sig starta och landa säkert och tryggt. Man lär sig mycket om hur skärmen uppför sig i luften och om hur manövreringar man gör påverkar skärmens beteende.

Backglidning på Brudarmossen i Göteborg

Vad händer nu?


Efter att du har lärt dig allt detta, om vädret är gynsamt kan det gå på en helg, och efter att du har klarat av ett teoretiskt prov får du licens grad STUDENT och kan ansluta dig till klubben.

 

Med licens STUDENT får du balansera och backglida på egen hand när så vädret tillåter. Nu är det också dags att välja vilken licens du vill ta som nästa steg: BERG, HANG, VINSCH eller Paramotor.

 

För att börja flyga och få licens, behöver du gå kurs hos en instruktör som är auktoriserad av Svenska Skärmflygförbundet.


Vi hoppas du blev sugen på att börja flyga med oss. Tryck på knappen för att maila oss så berättar vi mer om hur du gör för att börja flyga!

Bilder

Hello world

Vi hoppas du blev sugen på att börja flyga skärm.

Skicka oss meddelande så återkommer vi och berättar mer om hur du kan börja flyga skärm.